Domača lekarna je lekarna iz čebeljega panja in tako velja tudi za med (ki je le eden od mnogih čebeljih pridelkov), ki se po določenih sestavinah razlikuje, glede na okolico in rastline na katerih čebele nabirajo nektar in/ali mano. Po kemičnih analizah “med vsebuje ogljikove hidrate, vodo, mineralne snovi, dušične spojine, cvetni prah, matični mleček, koloide, alkaloide, biogene pospeševalce, rastlinske antibiotike, fitohormone in se del neodkritih snovi” (Apimedicina -Pušnik ). Verjetno so se ravno zaradi vseh ugodnih učinkov, ki jih ima med na zdravje človeka, s čebeljimi pridelki in zdravljenjem z njimi, ukvarjali že v Egiptu.
Danes ga uporabljamo kot prehransko dopolnilo in tudi kot sladilo. Če ga uporabljamo v toplih napitkih, je pomembno da tekočina v katero dajemo med nima več kot 40 stopinj Celzija, saj v nasprotnem uničimo vse njegove zdravilne lastnosti. Seveda pa z uporabo medu tudi ne gre pretiravati (1-2g na kg telesne teže /20 -30 g v treh obrokih).